Meidän Lukko: Olympiapronssimitalisteille Lukon hopeiset ansiomerkit
8.3.2018 16:34 Uutiset / Jaoston pääsivusto

Palkintoseremoniat järjestettiin Kivikylän Areenalla 6.3.

Rauman Lukon naisten joukkueen maalivahti Eveliina Suonpää ja hyökkääjä Susanna Tapani juhlivat Pyeongchangin olympialaisissa naisleijonien kanssa olympiapronssia.

Suomi voitti alkulohkossaan Venäläiset olympiaurheilijat, mutta kärsi tappiot Yhdysvalloille ja Kanadalle. Puolivälierissä sinivalkoiset kukistivat Ruotsin. Välierissä Yhdysvallat oli jälleen parempi, mutta pronssimitalit ripustettiin naisten kaulaan venäläisten kaaduttua toistamiseen.

Pronssiottelusta on nyt ehtinyt vierähtää kaksi viikkoa, ja olympiamitalistit ovat kiertäneet muistamistilaisuudesta toiseen. Viime tiistaina Rauman Lukko kukitti Suonpään ja Tapanin tiistaina Lukko-Jukurit -ottelun alla. Pelaajat saivat samalla Rauman Lukon hopeiset ansiomerkit.

- Aika vaikea kuvailla vielä fiilistä, kun aikaa on kulunut sen verran vähän. Päällimmäisenä on sellainen pieni ihmetys, että mitä oikein tapahtui, Suonpää sanoo.

- Olympialaiset ovat kuitenkin sellainen asia, jota varten olen keskittänyt kaiken tekemisen viimeisen neljän vuoden ajan. Kun on tähdännyt johonkin niin kauan, niin nyt on hieman tyhjä olo. Vielä ei osaa oikein sanoa, että mitä seuraavia tavoitteita pitäisi asettaa.

Pyeongchangin olympialaiset olivat Suonpäälle toiset, sillä hän oli mukana jo vuoden 2014 Sotshin olympialaisissa.

- Kaikki järjestelyt toimivat kyllä hienosti, kaikki oli hoidettu viimeisen päälle. Kisakylästä oli lyhyt etäisyys kilpailupaikoille ja kuljetukset toimivat.

- Henkilökohtaisesti sain tällä kertaa enemmän irti, kun tiesin jo etukäteen hieman mitä odottaa. En ollut niin ihmeissäni kaikesta ympärillä tapahtuvasta, vaan pystyin keskittymään myös pelaamisen ulkopuolisiin asioihin.

Naisten joukkuehenkeä Suonpää kehuu loistavaksi.

- Meillä oli todella hyvä ja tiivis joukkuehenki. Kaikki puhalsivat yhteen hiileen ja ottivat toiset huomioon. Se on tärkeää, kun pelataan tuollaista lyhyttä turnausta.


Suonpäällä tärkeä rooli maalivahtikolmikossa

Suonpää ei pukenut yhteenkään otteluun, sillä Noora Räty ja Meeri Räisänen muodostivat peleissä Suomen maalivahtikaksikon. Tämä ei kuitenkaan tarkoittanut sitä, että Lukon maalivahti olisi ollut mukana matkassa vain turistina. Kolmikon täydentävällä maalivahdilla on turnauksissa aina tärkeä rooli.

- Kävimme valmennuksen kanssa jo ennen kisoja keskustelun, että jos kaikki menee Nooralla ja Meerillä hyvin, niin minä en pelaa. Roolitus oli selvä, mutta pääsin kuitenkin olemaan tiiviinä osana joukkuetta. Se, että tunsin kuuluvani porukkaan oli tärkeää ja auttoi minua antamaan joukkueelle enemmän.

Suonpää on edustanut Suomea MM-kisoissa ja antanut sitä kautta näyttöjä, joten muu joukkue pystyi luottamaan siihen, että jos jotain sattuu, on maalivahtipelaaminen jatkuvasti vahvoissa kantimissa.

- Kolmosmaalivahdin rooli on lyhyissä kisoissa tsemppaamista ja tukemista. Minun tehtäväni oli esimerkiksi mennä treeneissä jäälle, jos pelaajat tarvitsivat maalivahtia. Sitä kautta sain annettua tärkeää huilia muille maalivahdeille.


Pronssimitalistit Rauman kaupungin palkittavina

Olympiamitalilla on suuri merkitys naisjääkiekkoilulle. Sen arvoa nostaa entisestään se, että Suomi sai kisoista yhteensä kuusi mitalia. Näistä kultaa ja hopeaa tuli kertaalleen, pronssia naisleijonien lisäksi tuli kolmesta lajista. Jääkiekossa miehet jäivät kokonaan ilman mitalia.

- Naisjääkiekkoilu saa suurta näkyvyyttä käytännössä vain joka neljäs vuosi, eli aina talviolympialaisten aikaan. Jos mitalia ei olisi tullut, niin se näkyvyys olisi jäänyt varmasti pienemmäksi. Me näytimme, että pystymme haastamaan pohjois-amerikkalaiset joukkueet, ja toivottavasti ne näytöt kantavat myös keväällä 2019 Suomessa pelattaviin MM-kisoihin, Suonpää toteaa.


Tulevaisuuteen sinivalkoiset tavoitteet

Lukon naisten joukkueen kausi päättyi runkosarjaan. Naisten liigaa laajennetaan ensi kaudeksi, kun kymmenen joukkueen sijaan mukana on 12 joukkuetta. Kaksi Mestiksen parasta nousee suoraan liigaan.

- Meillä oli ehkä hieman vaikea kausi, mutta oli siellä paljon hyviäkin asioita. Nuoret pelaajat ovat päässeet pelaamaan ja sitä kautta oppimaan liigavauhtia. Kehitystä tapahtuu. Totta kai eron kärkijoukkueisiin huomasi siinä, että meillä ei ollut niin paljoa materiaalia.

Suonpään oma tulevaisuus on vielä auki, mutta yksi on varmaa: maajoukkuetasolla hän aikoo jatkaa.

- Seuraava iso tähtäin on ehdottomasti neljän vuoden päästä 2022 Kiinan Pekingissä käytävät olympialaiset. Muita suunnitelmia on vielä hieman vaikea asettaa. Ensi kauteen on vielä aikaa, enkä ole ehtinyt suunnittelemaan sinne asti.

Myös Rauman Kaupunki huomioi pronssimitalistit kaupungintalolla helmikuun lopulla järjestetyssä tilaisuudessa. Kaupunki muisti pelaajia Rauman pitsi -koruilla. Lisäksi raumalainen Suonpää sai kaupungilta rahalahjan.

(Kuvat: Elmeri Elo)


   
Lisää uutisia
Rauman Lukko ry
«  Maaliskuu   »
Kategoriat